2 mooie overzichtspublicaties

 In Nieuwe publicatie

Begin Juni 2021 publiceerden wij – op uitnodiging – een overzicht van het hele vakgebied van foetale groeirestrictie in 2 artikelen. Beide zijn via de links in de tekst open access beschikbaar.

De eerste publicatie behandelt de definities en diagnostiek van abnormale foetale groei. In dit artikel (auteurs Stefanie Damhuis, Wessel Ganzevoort en Sanne Gordijn) bespreken we wat normale foetale groei is en wat de dynamiek van dit proces is (meting van foetale groei is een weergave van groei uit het verleden). Hoewel afwijkende groei vaker voorkomt in de extremen van foetale grootte voor zwangerschapsduur, betekent relatief klein of groot zijn niet per se dat er placenta insufficiëntie is; en een ‘normale’ grootte betekent niet per se dat de baby normaal van grootte is. De uitdaging voor de komende jaren is om met behulp van nieuwe markers de baby met afwijkende groei te identificeren.

Overzicht damhuis

In de tweede publicatie (auteurs Claartje Bruin, Stefanie Damhuis, Sanne Gordijn en Wessel Ganzevoort) bespreken we alle opties voor monitoring en management van placenta-insufficientie. We maken daarbij onderscheid tussen varianten, die vroeg en laat in de zwangerschap voorkomen. Bij vroege foetale groeirestrictie is de diagnose vaak redelijk makkelijk, maar is de behandeling (wanneer bevallen?) ingewikkeld vanwege de afweging tussen risico’s in de baarmoeder tegenover de risico’s van prematuriteit. Bij late foetale groeirestrictie is het probleem juist het opsporen van de baby die last heeft van placenta insufficiëntie, omdat de verschijnselen die de baby laat zien vaak niet zo duidelijk zijn. Uiteindelijk is de enige echte oplossing de bevalling en de timing daarvan is dus de grote uitdaging. Eventuele andere therapieën, nog theoretisch, worden ook besproken.

overzicht Bruin
Recent Posts

Leave a Comment

Beune foetale groeirestrictie - te kleine baby