Grote ERC consolidator grant voor FGR PODS onderzoek

 In Algemeen nieuws

De European Research Council heeft een prestigieuze persoonlijke Consolidator Grant heeft toegekend aan Wessel Ganzevoort voor ONS onderzoek naar de timing van de geboorte bij vrouwen met vroege ernstige foetale groeirestrictie.

Bij dit syndroom werkt de placenta onvoldoende om de baby van voedingsstoffen te voorzien, zodat deze veel te klein blijft voor de zwangerschapsduur, al bij erg jonge zwangerschapsduren. Als dit probleem te groot wordt kan ook een zuurstofprobleem ontstaan, en als we de baby dan niet tijdig geboren laten worden, gaat de ongeboren baby daaraan dood. Als we de baby tijdig geboren laten worden is er alleen ook het risico van de extreme vroeggeboorte daarna op de NICU. De afweging van die risico’s en het proberen te bepalen wanneer het optimale (of minst slechte) moment is, is een dagelijks klinisch dilemma in de perinatale centra en onze keuzes hebben grote invloed op het leven van deze kinderen en hun ouders. Niet te vroeg & niet te laat is het doel.

De afgelopen 15 jaar hebben wij met velen samengewerkt (bijvoorbeeld in de TRUFFLE studie en de STRIDER studie) om met onderzoek hieraan bij te dragen. Dit voorstel voor de komende 5 jaar is het logische vervolg: Eerst zoeken we in een groot Europees verband uit of het gebruik van software voor beoordeling van het foetale hartritme (CTG) beter is dan de beoordeling met het blote oog om het moment van de bevalling te bepalen. Al doende verzamelen we bij al deze zwangerschappen heel veel data (CTG’s, echo’s, biobank-materiaal), en deze analyseren we vervolgens met kunstmatige intelligentie-technieken. Het doel is om geavanceerde beslisondersteuning te maken, die de kansen op een goede uitkomst zo groot mogelijk maakt. 

Dit is echt een ‘wij’-verhaal.  Hoewel de beurs aan 1 iemand persoonlijk wordt toegekend, is al het eerdere werk en alle nieuwe plannen gebaseerd op samenwerking met enthousiaste en gedreven collega’s binnen en buiten ons directe onderzoeksteam die hun expertise inzetten om dit samen mogelijk te maken.

Het hogere doel blijft om de kans op een goede afloop te vergroten voor al die kinderen en hun families om wie het gaat! 

Samen zorgen we voor de kleintjes!

Recent Posts

Leave a Comment