In Mei 2023 werd op naam van Wessel Ganzevoort een prestigieuze Consolidator Grant van de European Research Council toegekend voor het overkoepelende project FGR PODS (Fetal Growth Restriction Perinatal Outcome Decision Support). Het doel van dit project is om gynaecologen te ondersteunen in hun besluiten wanneer een ongeboren baby met zeer vroege FGR het beste geboren kan worden: niet te vroeg en niet te laat.

SAVE FGR

Als belangrijkste bouwsteen van het FGR PODS project starten we in 2024 met de SAVE FGR (Short term variation Analysis versus Visual Evaluation of cardiotocography in Fetal Growth Restriction) studie. In deze studie evalueren we twee verschillende strategieën die invloed hebben op het moment van geboorte van baby’s. We gaan de effecten vergelijken van de visuele interpretatie van de variabilieit van het foetale hartritme van het CTG (‘hartfilmpje’ van de ongeboren baby), met de interpretatie van het CTG door computersoftware. Deze software berekent hoeveel variatie er tussen de hartslagen van de baby zit en geeft hiermee een objectieve maat aan de variatie van het CTG signaal (short term variation, STV). Beide methoden worden wereldwijd al lange tijd gebruikt voor het monitoren van de conditie van ongeboren baby’s, maar het is onduidelijk welke van de twee technieken (visueel CTG of STV analyse) beter is om te gebruiken om het moment van bevallen vast te stellen bij zwangere vrouwen met vroege ernstige groeirestrictie. 

In de SAVE FGR studie zullen deelnemende ziekenhuizen in Nederland, België en Denemarken beginnen met monitoren van de zwangere vrouwen met vroege ernstige groeirestrictie door middel van het klassieke CTG. Op verschillende momenten tijdens de onderzoeksperiode zullen de deelnemende centra overgaan op het monitoren door middel van de STV-analyse. 

Zo hopen we op basis van de gegevens en uitkomsten van een grote groep zwangere vrouwen met vroege ernstige foetale groeirestrictie, erachter te komen hoe we het CTG het beste in kunnen zetten voor het bepalen van het optimale moment van geboorte. 

FGR PODS

In het overkoepelende FGR PODS project brengen we alle gegevens van de grote groep vrouwen in de SAVE FGR samen. Hieraan nemen naast de ziekenhuizen in Nederland, Denemarken en België, ook nog een grotere groep Europese ziekenhuizen deel. 

In het project gaan we alle verschillende gegevens en metingen van zwangere vrouwen met vroege ernstige groeirestrictie verzamelen. Denk hierbij aan metingen in het bloed, metingen van het CTG (‘hartfilmpje’ van de ongeboren baby), metingen met de echo, bloeddruk van de moeder, maar ook gegevens zoals zwangerschapsduur en lengte en gewicht van moeder. We kijken naar alle gegevens waarvan bekend is dat ze belangrijk zijn, maar zoeken ook naar nog onbekende soorten gegevens. Deze willen we integreren in 1 risico-calculator, die de artsen kan helpen beslissen wanneer bij vrouwen met vroege ernstige foetale groeirestrictie hun individuele baby het beste moment is gekomen voor de geboorte – niet te vroeg en niet te laat.